27 April 2014

Gathering group whatapps anak hearing @ taman empangan,putrajaya

Assalamualaikum..alhamdulillah planning last minute kami berjaya juga akhirnya...gathering pertama group whatapps kami...tapi ini bukan semua ahli..hanya sebahagian parents yg berada berhampiran yg meliputi kawasan putrajaya..puchong..seri kembangan..bangi dan kajang..maklumla kan bukan cuti sekolah lagi...dan kami yg duduk dekat2 ni dah tak sabar...hehehhe

perjumpaan yg sgt2 berharga dengan ibubapa hebat dan anak2 luar biasa kami...pengenalan yg sgt hepi dan memberi makna...moga lepas ini kita dapat bergathering..berfamily day..berworkshop bersama lagi demi perjuangan anak2 hearing impaired kita lagi...lepas ni kita set time utk yg jauh ikut serta...insyaAllah...terima kasih kepada semua ibubapa dan anak2 yg dpt meluangkan masa bersama kerana anda lah gathering ini berjaya seperti dirancang dengan izin Allah SWT..maaf atas segala kekurangan jika ada...terima kasih sekali lagi...

untuk pengetahuan ahli group kami terdiri daripada semua negeri dalam malaysia..insyaAllah...sekarang jumlah terkumpul ahli group whatapps kami seramai 38 org yg terdiri daripada ibu2 anak hearing CI dan HA... harap boleh bertambah lagi ahlinya...limite ahli whatapps pun 50 org kan...masih ada ruang lagi...hihihi

Perjumpaan tak formal antara anak-anak hearing bersama parents yg telah berlangsung seperti maklumat di bawah..

Tarikh :20 april 2014          Hari : Ahad          Waktu : 10 am

Tempat : Taman Empangan,Putrajaya

Jemputan : Semua family group whatapps ibu2 anak hearing.

Tema : Picnic santai

Makan/Minum : Berkonsep sedekah..setiap ahli bawa makanan/minuman..

Aktiviti : Suai kenal..game anak2..

Tujuan : Merapatkan ukhwah sesama parents..berkongsi pengalaman..berkongsi rasa dan luahan hati..suka ria di samping memberi ruang untuk anak2 hearing belajar sosial.

Di bawah ni ada sebahagian gambar kenangan gathering kami..best tau..ibu2 suka..anak2 pun gembira..ayah2 pun tak disisihkan..sempat berkenalan sesama ayah2..tapi biasalah ibu2 peranan utama...walaupun ada yg 1st time bersua muka..tapi jelas kemesraan kami seperti sudah lama terjalin...sempat juga masing2 ceduk2 ilmu dari yg berpengalaman...

Dengan adanya group dan gathering seperti ini kami tau kami tidak keseorangan..kami di dalam kasut yg sama....hati kami berkongsi perasaan yg sama..arah tuju kami juga menuju ke arah yg sama..impian kami juga sama...kami bersyukur dan berbangga dengan anak2 hearing kami..anak hearing kami memberi seribu pembelajaran kepada kami..mereka memberi kekuatan dan semangat agar terus maju ke depan..mereka anugerah kami..mereka juga ujian yg amat bermakna buat kami...kami punya semangat utk berjuang demi anak hearing kami...doakan untuk kami...



seronok sangat tengok anak2 hearing kami belajar bersoaial...ada yg malu2 pada mula-mulanya...tapi alhamdulillah mereka mudah suaikan diri...

adik-beradik yg setia menemani...



 keceriaan di wajah anak hearing kami...mereka juga ingin gembira..mereka juga ingin membesar dengan cara yg sama dengan anak normal...berilah mereka peluang melusuri kehidupan yg mencabar ini bersama2...




hadiah khas buat anak2...lepas game mesti ada hadiahkan...emm kumpalan siapa menang tadi???yeayyy semua menang...







26 April 2014

BoRaK SaNTai BeRSaMa DaNiaL april 2014

video
hai kawan2...blog kali ni hanya nak share video borak2 antara mama dgn my ear bionik wan muhammad afiq danial...so tengok la yek...selamat menjamu halwa telinga...hehehe

sempat main tisu kat tangan sambil kena soal...hehehe

23 April 2014

CaBaRaN LaGi....

assalamualaikum..

maaf entry kali ni mama tak de mood nk madah2...utk pengetahuan semua,afiq danial sekolah petang...pergi sekolah macam biasa naik van bersama along danish..pukul 1.02 minit tadi PK HEM sekolah dia call mama...katanya alat pendengaran danial masalah...baru nak mula sessi persekolahan utk ari ni...huhu

tak tau la dugaan sungguh alat dengar dia ni...lepas2 abis tempoh warantty 3 tahun..satu persatu masalah dengan alat pendengaran dia..ikut kos dah beribu2 juga la kos maintenance yg kena tanggung selama setahun ni selepas tempoh warantty abis..tp 3 thn tu warantty utk prosessor je...part2 lain smua dah abis warantty selepas setahun...lagi 1 perasan sangat yg alat dia tu alah dengan air..bila peluh over limit mesti problem...kna masuk kotak pengering dulu...tp kalo kat umah boleh la kan..ni kat sekolah mau masuk kotak pengering camne kan...itu kami redha dan terima sebab itu dugaan kami since kami buat keputusan nak  bagi dunia pendengaran baru pada danial..alhamdulillah Allah izinkan dan permudahkan..

so lepas tepon abah yg sedang busy di opis..abah pun balik amik bateri spare ngan remote alat danial..menuju ke sekolah..ada 2 langkah je yg boleh dibuat..

1st abah kena tukarkan bateri alat sebab tak connectkan...kemungkinan bateri habis walaupun bateri cas ari2...dan baru pakai sebelum gi sekolah..tapi lepas tukar bateri..malangnya alat masih tak boleh connect ngan implant dalam kepala danial..remote pun tunjuk yg coil alat dia yg masalah...so kalau coil mmg tak leh buat apa2 la selain gi beli coil baru...

2nd abah kena bawa danial balik umah la sebab tak dengar nak belajar sepanjang sessi persekolahan..tapinya tak boleh bawa danial balik sebab dia ada exam linus subjek math dan bahasa inggeris..waktu ni pun baru start exam linus math...lepas rehat karang pula exam linus bahasa inggeris pula..so terpakse la abah tinggalkan juga danial teruskan persekolahan dia tanpa deria pendengaran sepanjang hari ni..dah maklumkan pada guru kelas dan kawan2 danial..dan minta guru kelas maklumkan pada guru2 lain yg masuk mengajar danial ari ni...harap sangat dapat ihsan dari semua pihak terutama pihak guru...

maybe danial kuat..tapi kalau cikgu tak bantu dia bila dia ada masalah belajar..dia akan lemah juga..nak2 dia tak dengar apa2 kan..mama dah nangis2 kat umah ni mikirkan keadaan danial sepanjang ari ni kat sekolah  tanpa pendengaran...baru mama faham kenapa semalam dan sebelum2 ni danial suarakan dia nk dengar lagi satu telinga...sebab dia suka mendengar..dia cakap tak suka bila buka "telinga hitam" (alat implant dia warna hitam)...huhuhu...mama sedey laaa...

dulu fikir cukupla sebelah telinga utk danial dengar sebab ayat tu la yg selalu mama dengar dari terapis danial..speech terapis dan audiologist danial...tapi bila dia dah besar,dia dah pandai suarakan perasaan dia..memang tersentuh sangat..dia lebih tau apa yg dia rase..apa yg dia lalui...dia dah besarkan..so mama dan abah kena usaha keras la cari dana utknya...moga anak mama ni afiq danial mampu dan dapat jawab soalan exam linus berkaitan ari ni..mama tau Allah ada bersama danial..Allah akan bantu anak istimewa mama ni lalui hari2 nya....YA ALLAH BANTULAH ANAKKU AFIQ DANIAL INI.BANTULAH DIA MENJAWAB SEMUA SOALAN EXAM DENGAN MUDAH DAN BAIK..BANTU LAH DIA YA ALLAH...AKU SAYANG DIA KERANA MU YA ALLAH....BANTULAH KAMI UTK KAMI BANTU ANAK INI...KAU TINGKATKAN LAH SEGALA PROGRESS PERTUTURAN..PENDENGARAN DAN PEMAHAMAN ANAK INI...TERIMA KASIH YA ALLAH BAGI KAMI ANUGERAH TERINDAH INI..TERIMA KASIH...

mama sayang kamu afiq danial ketat-ketat hingga syurga Allah...insyaAllah..



10 April 2014

okk april sudah...

lama dah mama tak update blog danial ni...huhuhu
tak sempat nk buka pun ya..tak sempat nk rebut notebook dgn anak2 pun ya..mood tak mari pun ya...idea tak de pun ya...

so pejam celik pejam celik dah april...last update mac aritu...huhuhu
maaf ya pada yg follow blog ni...mama pun manusia biasa mcm uolls...ada masa ketandusan idea nk mengarang...hehehhe...

next time mama cuba update progress afiq danial lagi ya..memandangkan blog afiq danial ni menjadi rujukan beberapa parents sekasut dengan mama...

follower sabar ya...