05 October 2012

DANIAL DAH PANDAI NYANYI LAGU TADIKA


video
LAGU PERTAMA DANIAL KETIKA UMURNYA 5 TAHUN 11 BULAN DAN UMUR PENDENGARANNYA 2 TAHUN 7 BULAN......selamat menjamu halwa telinga u olls....hehhehe

bestnye...bestnye hati mama bila melihat lagi perkembangan baru dari my bionic son nie...teringin sangat dengar danial nyanyi sebelum ni...sebab selalu sangat tengok dia aksyen tangan macam pegang microfon bila dia tengok along ngan abah dia nyanyi dalam kereta...masa tu danial pun nyanyi jugak..TAPI..??? hehehehe...tak de perkataan ayat yg bunyi betol...yg keluar dari mulutnya cumalah ayat "bahasa jerman"...yg kita selalu dengar dari anak2 kita masa umur setahun tu la...tak faham kan...macam tu la danial nyanyi...sebabkan selalu tengok dia nak join nyanyi jugak...mama pun ajar la dia nyanyi lagu mudah dulu...lagu yg kita selalu dengar kat tadika2 sekarang la...MANA KUCING..senang je kan?memang senang untuk kita dan anak kita yg  normal pendengarannya...tapi tak pe...mama tetap amik cabaran ni untuk ajar danial nyanyi gak...sebab mama pun teringin gak dengar danial nyanyi dengan sebutan yg elok...

so alhamdulillah dengan izinNya,hanya amik masa 3 hari je yang bersamaan dengan 30 minit setiap sessi nyanyi setiap hari...tup..tup..tup...malam hari ke 3 lepas danial dengar along dan awish (adik dia) nyanyi saja2 lagu mana kucing nie...tibe2.. danial datang kat mama kata " mama...MANA KUCING, MANA KUCING, DAPUR,DAPUR,KUCING MAKAN IKAN,KUCING MAKAN.IKAN,EMM SEDAP...(gelak besar mama masa ni..sedap2 dia je tambah kan..hahahaha)...MEAW MEAW MEAWWW.....MEAW MEAW MEAWWWW.....masa ni dah elok sikit la..tapi ada word tertinggal...patutnya DI DAPUR...so mama train lagi la danial nyanyi...betulkan sikit2 mana yg perlu...cakap pada dia "EMM SEDAP " tu tak payah cakap...so dia pun nyanyi semula...ehhh dah pandai dah...tak de word tinggal dah masa malam ke 3 tu nyanyi...esok tu time study, mama cakap danial jom belajar...terus dia nyanyi lagu ni...sukanya hati mama ni...rase xcited sgt nak share ngan terapies dia...terus mama mesej terapies dia bagi tau yg danial dah pandai nyanyi lagu mana kucing w/pun masa tu tone dia macam ROBOT NYANYI...(cuba bayangkan sendiri yek..) hehehehehe...

esok tu time kami dalam perjalanan nak ke kenduri kawin...masa dalam kereta mama suruh la danial nyanyi sebab nak rakam..konon2 nak share la ngan kawan2 semua...nak bagi semangat kat parents2 lain yg ada anak macam danial nie...(pada hal dalam hati nak masukkan dalam YOUTUBE nak laungkan pada dunia bahawa anak saya yg lahir tanpa pendengaran..yg awalnya sejak ari pertama lihat dunia sampailah umur 3 tahun 5 bulan tak pernah mendengar apa2 bunyi dan perkataan di dunia ni boleh bercakap malah menyanyi...

..

TERIMA KASIH ABAH FARESH,ALONG DANSH DAN AWISH

Assalamualaikum...Emmm lama sungguh mama tak update blog danial ni...bukan tak de cerita@perkembangan yang nak dikongsikan..tapi keadaan tak mengizinkan...

alhamdulillah,setiap hari mama nampak sedikit demi sedikat perkembangan danial..w/pun ianya berlaku secara tak formal tapi ianya tetap merupakan 1 pencapaian@kejayaan besar yg mama lihat pada danial..mama tak nafikan keadaan @ suasana dlm umah mama juga mempengaruhi minda danial dan memaksa otak danial bekerja secara tidak langsung...rasanya mama kena berterima kasih juga pada along danish,awish dan abah...secara tak langsung situasi dlm umah mama ni memang tak pernah lekang dari keadaan bising dari pagi sampai ke malam..pendek kata start je ahli keluarga celik mata dari tido sampai la smua ahli keluarga tutup mata(tido) di malam hari..begitu la setiap hari selagi diizinkan Maha Pencipta,Allah S.W.T...Kerana itu lah danial akan sentiasa mendengar ...mendengar dan terus mendengar selagi dia pakai alat bantuan pendengaran dia ( CI )..disebabkan aktiviti dan perkataan yg sama selalu dilakukan dan diperdengarkan sama ada secara langsung mahu pun tidak langsung pada danial setiap hari..makanya danial akan cepat ingat@tangkap@faham dan sebut..Tambahan pula mama lihat danial memang tak takut untuk cuba menyebut sesuatu perkataan itu...kadang2 mama pun terkejut sebab mama dh tak fokus pada danial untuk sebut@ perkenalkan benda@apa2 perkataan secara konsisten...sebab mama lihat danial mudah untuk belajar sebut perkataan melalui apa yg dia lihat dan dengar..bila sebutan dia tak betol baru mama perbetolkan dan paksa dia untuk bercakap dan terus bercakap...pendek kata paksa dia cakap...dengar...cakap...dengar...cakap...

suadah 2 tahun 7 bulan umur pendengaran danial (danial pakai alat CI )...alhamdulillah,danial benar2 serasi dengan alat bantuan pendengarannya itu...malah mama nampak dia benar2 suka dan faham kepentingan alat CI tu padanya...dan syukur alhamdulillah selama dia pakai alat CI nya itu belum pernah lagi mama nampak yg dia malu @ merasa rendah diri bila bersama sepupu2nya@ berada di khalayak ramai...sangat bangga dengan danial...



NOTA: biasakan @ dedahkan anak dengan persekitaran yg memaksa untuknya MENDENGAR..MENDENGAR DAN MENDENGAR...sebab ianya menbantu anak ini untuk BERCAKAP