09 February 2014

nTah La....



sampaikan tajuk entry pun mama tak tau nak bagi nama...isu yg mama nk tulis ni berkaitan dengan soal afiq danial lagi...dah blog dia kan...ermmm tapi tak tau nak karang ayat macam mana...sebab mama stress,kecewa,tak de mood,nak nangis pun ada,penat,dan macam2 lagi la...pendek kata semua emosi negatif ada kat diri sekarang....

emm bila fikirkan hala tuju afiq danial sehari ke sehari untuk menuju masa depannya...ntah la..kadang2 tu nak buat apa2 kije dalam fikiran ni afiq danial...afiq danial...bukan tak de anak lain yg nak difikirkan tapi ntah la yek...afiq danial juga yang muncul dalam fikiran mama...mungkin sebab afiq danial dah kian membesar kot...arus kehidupan yg makin mencabar...banyak benda perlu diajar...setiap masa dan detik perlu dikejar.. sampaikan mama tak de masa untuk diri sendiri...tu yg ada masa hangin sangat tu...kekadang terasa mcm nk gi jalan amik angin sorang2 je jauh2...arghhhh!!!!

pening kepala...mencari idea dan kreativiti utk mengajar afiq danial belajar subjek pembelajaran di sekolah..terutama subjek BM...sebab sesekali dia cakap "mama,ari jumaat danial nk cuti"...hohoho...sebelum ni dia bagi tau dia tak nak pergi sekolah...nak cuti banyak2.(cuti panjang la) ..tahun 2 yg mencabar buat afiq danial dan juga mama...

tak tau macam mana nak cakap..macam mana nak buat supaya dapat kerjasama yg betol dan baik dari guru2...dah jumpa pun ari tu..tapi mungkin sbb mama ni parents yg tak bekerja kot...macam tak berkesan je kan apa yg kita cakap...tapi cuba kalo mama ni parent yg bekerjaya dan jawatan profesional...ermmm...pada dasarnya apa yg mama harapkan tu tak mengubah sistem sekolah pun...just mohon kerjasama je...tak nak bertentang mata @ dengar suara mama pun tak pe...just tinggalkan nota je la...buku pun mama dah sediakan...ni tak de bg nota apa yg nak bawa..belajar topik mana..yg terima kesan afiq danial..yang rasa negatif afiq danial..so mama tak hairan la kalau afiq danial berbunyi tak nk sekolah..dan ari2 tertentu nak cuti...ada la tu yg tak kena..

nak mama faham keadaan cikgu2 dan juga sistem sekolah...tapi bagaimana pula mama as parent yg ada anak oku pendengaran pula?kena la faham juga...sama2 faham...kan lebih indah..anak oku ni pun ada hak untuk sekolah..ada hak untuk masuk sekolah perdana..ada hak untuk berjaya..ada hak untuk belajar seperti anak2 yg normal..

redha?terus terang mama cakap yg mama dah lama redha dengan kehadiran afiq danial macam nie...tak perlu la orang tu yang tak pernah alami dengan darah daging sendiri nak bercakap pasal redha dan juga tak perlulah orang tu nak motivasikan mama dengan bercakap pasal keadaan orang lain yg lebih teruk dugaan nya dari mama...mama faham sangat2 macam mana perasaan,emosi,keinginan,harapan,impian,kesusahan,permasalahan,corak kehidupan,usaha,keperitan, parents yang dianugerahkan anak oku ni...mama akui yg dugaan mama ni kecil jika nak dibandingkan dengan dugaan kawan2 mama yang dianugerahkan anak oku terlantar,cp,autisim,dan sebagainya...mama sedar Allah menguji mama sikit je daripada kawan2 lain yg besar ujiannya...tapi orang tu tak alami orang tu tak tau rasenya...so tak payah la orang tu nak cakap lebih seolah2 mama tak redha...awak tak rase awak boleh la pandai cakap seolah2 macam awak faham..tapi lepas tu,apa yg berubahnye?faham??awak nak saya je yang faham awak...tapi awak tak faham saya dan anak saya..

awak ni terlalu harapkan yg menggunung la pada afiq danial...biar la dia buat sampai tahap mana dia boleh je...anak macam ni tak boleh harapkan yg tinggi la..hohoho..salah ke?dosa ke?bila saya harapkan yg lebih setelah saya dan afiq danial berusaha???saya pun tak memaksa afiq danial pun..apa yg saya lakukan utk afiq,dia tak stress pun...tapi kalau dia tak tau itu yg buat dia stress dan tekanan...so saya dan afiq hanya berusaha dan Allah yg menentukan dan Allah yg mengizinkan tahap pencapaian dia..

emm cukup la...dah panjang sangat dah coretan tanpa nama mama nie...kang habis smua cerita kuar...hahaha...ni pun cerita campur2...tak fokus pada seorang je...faham2 je la...maaf kalau ada yang terguris @ terkena... just sekadar luahan dan nak kasi tau pada parents yg ada anak oku pendengaran yg implan @ HA agar bersedia dari segi mental dan fizikal...





sTuDy MatH & uJiaN CamPuR PuLa..2013/2014

video 
 ni video study math 


video


video ujian campur...dah belajar kena ada ujian pulak kan....baru mama boleh tau bab mana afiq danial lepas...bab mana afiq danial belum mahir...

good luck afiq danial...mama sayang kamu sampai syurga..

08 February 2014

ViDeO aFiQ DaNiaL sTudY BI...2013/2014

video


mama nak share video afiq danial baca buku BI...ni baru 2 minggu ajar afiq danial phonic BI...mama ajar phonic utk subjek BM,BI,dan IQRA'....mudah dia nk pick up...sila la...maaf tak pandai pula mama nk pusingkan video ni...maaf byk2 la kalo lepas tengok video afiq danial ni terasa sakit tengkuk ya... :)

aMaLi SoLaT @ SeKoLaH 2014

Assalamualaikum..
 Hari ni 8/2/2014 (sabtu)...anak2 mama iaitu along danish dan my ear bionic afiq danial kena bangun pagi2 tau...selalu bangun pukul 10 pagi...tapi ari ni lepas solat subuh,along ngan afiq danial tak dibenarkan sambung tido semula...terus dikerah mcm askar masuk toilet dan mandi...mula2 agak liat gak afiq danial nk mandi...alasan dia air sejuk...hohoho...sori sayang..mama tak terima alasan mu itu... :)
CEPAT!!!PERGI MANDI...hehehehe..tak de la jerit pun...still cakap mcm biasa...kalau jerit pun wat sakit tekak je...sebab afiq danial tak pakai alat pendengaran dia...so gaya je macam marah dan jerit..pada hal tak kuar suara pun just buka mulut besar2,bulatkan mata dan buat muka garang...petua tu...try la.. kalau anak tak pakai alat dengar,so tak payah la jerit2...tapi masih boleh mengajarnya...

Dah mandi,siap pakai baju melayu,sampin dan songkok (mcm nk gi raya kan...hehehehe...) mama minta afiq danial persembahkan cara2 amik wuduk...dia dah biasa amik wuduk sebab mama dah ajar dan minta dia solat...alhamdulillah,bagus cuma biasanya amik wuduk dia tak baca basmallah...faham2 je la,toilet umah mcm mana kan...tak asing pun tempat wuduk dgn tempat buang najis kecil dan najis besar..maklum la umah skrg mcm tu..dah ajar dia hormat kalimah al-quran..bukan boleh campur aduk bila ngajar dia...ti pening kepala dia..take time.. :)

walaupun istimewa,tanggungjawab kita sebagai hamba Allah S.W.T yg beragama islam mesti la kena solat kan...biar pun tak sempurna solatnya lagi,tapi biar la dari awal kita biasakan dia..take time...so bila dh besar nanti tak la dia pelik dan cetek ilmu agama..kan..kan..kan...BIARLAH ISTIMEWA DI DUNIA DAN MASIH ISTIMEWA DI AKHIRAT DI SISI ALLAH S.W.T....eh!! panjang pulak celoteh mama nie...bukan apa,mama harap bila afiq danial besar nanti,dia boleh baca coretan mama nie..kisah perjalanan dia sendiri...

kena gi sekolah pukul 8 am sampai 12.30 pm...so mama sempat bekalkan air bekal masing2 dan sedikit naget ayam...atas permintaan afiq danial...dia sgt suka naget...so layankan ye la....hehhehe....tak naik van sekolah sebab anak2 ni sebolehnya nak pegi abah diorang hantar naik kereta...sebab kalau naik van sekolah pukul 7 am dah kena tunggu kat depan umah...panjang akal kan budak2 sekarang...ari jumaat dah bagi tau makcik van yang diorang tak naik van...ermmmmm....

tiba2 teringat..mcm mana waktu rehat diorang yek?emm RMT (rancangan makanan tambahan) ada ke tak?ermm tak pe la,tepon abah la suruh bagi duit belanja kat anak2...dan maklumkan cikgu tentang alat pendengaran afiq danial perlu dibuka time nak amik wuduk..pastikan dia simpan dalam poket baju melayu belah bawah..so kena selak sampin sikit la..dan lepas amik wuduk minta dia pakai semula alat pendengaran dia..ti cikgu bercakap dengan dia,dia tak dengar...mau angin pulak cikgu pagi2...hehehhe..

abah dia balik bgtau makan minum ari ni free...PIBG sponsor (ibubapa la sponsor tu...hehhee)..so lega juga la..tapi malangnya tak sempat nak maklumkan pada anak2...terutama afiq danial la..sebab cikgu dah bawa murid kelas dia kat tempat lain..sebab kelas biasa dia murid tahun 1 pakai...so,pihak kantin bg tau cikgu akan maklumkan pada murid nanti...so memang berharap cikgu kelas dia akan maklumkan pada afiq danial la nanti...

dekat pukul 12 pm,abah kuar gi sekolah sbb dalam jadual anak2 balik pukul 12.30 pm...tak lama kemudian abah balik ngan anak2...afiq danial masuk rumah bagitau dia lapar..dia tak makan..cikgu tak bagi makan pun katanya..sebab dia sangka dia dapat RMT mcm biasa..dan dia tak tau pun yg ari ni makan minum free..amik je kat kantin...tak nafikan mungkin cikgu dah bgtau secara umum..tapi afiq danial bukan boleh tangkap pengumuman tanpa fokus..malah dah dimaklumkan mase perjumpaan ari tu tentang keterbatasan nya...kawan baik dia pula tak datang ari ni..tambahan pula waktu rehat afiq danial dengan along danish tak sama...alahai kesiannye anak mama sorang nie...NTAH LA...NAK SALAHKAN SAPA PUN TAK TAU..dah cuba bertolak ansur sebenarnya...susah nak cakap...bila kita komplen ti cikgu tetap ada alasan mereka.. minta kita faham keadaan diorang..tapi sapa pula nak memahami keadaan afiq danial yg sorang2 meneroka hidup sendirian di sekolah?cakap cikgu umpana ibubapa di sekolah....kadang2 rase mcm nk berkampung je kat sekolah sepanjang waktu sekolah..tak payah nk nyusahkan@harapkan orang lain...

tak pe la Afiq danial sayang,

moga Allah memaafkan kita semua dan beri yg lebih baik...Allah menguji sesiapa yg Dia kehendaki kerana Allah tau kita mampu melaluinya...

VIDEO AFIQ DANIAL BACA IQRA 1...TAHUN 2013 PUNYE...

Hehehhe...video lama ni...tahun 2013..tak kesempatan nak share...aci lagi kan kalau mama share kan sekarang...

video
ni video afiq danial baca iqra kat rumah mama...mama la ustazahnya..dan mama juga lah juru kameranya...tamaknye... asal boleh.. :)

so mari la kita sama2 saksikan jika sudi...dengan izinNYA..

06 February 2014

DAPAT BANTUAN RMT KAT SEKOLAH...

cerita tahun lepas...baru ingat nk post..dah lama karang...

ASSALAMUALAIKUM..lama sungguh mama tak update blog putera ke 2 mama nie...hari ni terasa rindu pula...

Alhamdulillah semakin lama danial sekolah,semakin dia dapat menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling,kawan2,guru2,peraturan dan lain2...sikit2 masalah tu biasala kan...masih boleh dikawal...hehehehe...

Ceritanya antara ujung bulan 9 @ awal bulan 10,2013..lebih kurang la,lupa pulak..huhuhu....PK HEM sekolah danial telepon bgtau yg Afiq Danial layak dapat (RMT) Rancangan Makanan Tambahan di sekolah...atas sebab OKU...alhamdulillah,walaupun agak lambat,tapi syukur dia masih dapat hak dia...start drpd tu mama hanya siapkan breakfast danial kat umah je...takde dah bekal ke sekolah...danial dh dapat makan free...hehheehe...

PK HEM bgtau mulai esok suruh Afiq Danial tunggu kat kantin..nanti cikgu yg bertugas akan bg dia makanan RMT...tanpa fikir lebih2..mama hanya jawab okay,nanti Afiq Danial balik sekolah saya sampaikan kat dia...terima kasih Puan,...hahahaha..MACAM SENANG JE KAN...

Mula2 memang mama ingat SUSAH LA nk bgtau danial yg esok dia dpt makan free...rupanya senang je..cepat faham...sementara danial mandi..mama pun lukis map bangunan sekolah dia..map dari kelas dia menuju ke kantin sekolah..sebab lebih mudah nk cerita bila ada gambar dan step by step...

lepas danial siap mandi..mama pun panggil danial duduk..mula2 mama tak keluarkan lagi map yg CANTIK SANGAT tu...mama bgtau lisan dulu...mama cakap "Afiq Danial,esok afiq danial pergi sekolah mama dah tak masak bekal...mama masak untuk afiq danial makan sebelum makcik van datang je...afiq danial kena makan kat rumah je tau.."pastu afiq danial jawab..ooo mama tak masak?mama bg duit ye?berapa ringgit nombor duit?danial nk 2 ringgit boleh?..."..mama jwb, mama bg duit kat afiq danial,tapi mama bagi 1 ringgit 50 sen je tau dengan air...danial jwb..alaaa cikit..danial nk 2 ringgit..balik sekolah danial nk simpan tabung duit..."..  mama balas,  mama cakap,esok,esok,esok,esok,esok  cikgu bagi danial makanan kat sekolah..(masa tu mama pun kuarkan la map cantik sangat tu nk terangkan pada afiq danial apa yg perlu dia buat..)

                         macam nie...

esok kat sekolah,afiq danial duduk belajar kat kelas 1 uum..afiq danial belajarkan..pastu bila afiq danial dengar bunyi loceng kringggg...afiq danial keluar kelas uum,jalan pergi kantin tau,pastu afiq danial tunggu nanti ada cikgu datang bg makanan..afiq danial amik la..faham? (sambil tunjuk laluan menerusi map yg mama lukis tu)    danial pun jawab..faham..    mama tanya semula,esok afiq danial kena buat apa?   dia pun bgtau la,danial belajar 1 uum,danial tulis,dengar bunyi kringggg..bangun jalan tunggu cikgu bg makan...danial amik danial pegi duduk kat rumah (pondok ilmu dekat kantin) dengan harith danial..danial makan...betol mama?....   hehehe..ok,betol...good boy..

tapi keesokkan pagi lepas afiq danial siap nk gi sekolah...masa tgh tunggu makcik van datang amik,tiba2 afiq danial tanya...mama..mama...tunggu cikgu mana?sapa nama cikgu?danial tak tau...    alamak!sudah! betol gak kan...sapa nama cikgu bertugas minggu ni yek..mmg la setiap isnin kat perhimpunan semua murid akan diberitahu sapa cikgu bertugas..tapi maklumla kan,afiq danial bukannye dpt tangkap butir2 yg cikgu2 cakap masa perhimpunan...tunggu kat mana yek?penjuru mana kat kantin tu...bukan semua cikgu sekolah tu kenal dia...emmm...macam nie,nanti mama telepon cikgu kelas afiq danial..mama suruh cikgu bawa afiq danial ya..nanti afiq danial jumpa cikgu kelas tau..cikgu yg ajar BUKU NI..(sambil bawa keluar buku teks BI )..

dalam lebih kurang pukul 8.30 am..mama pun telepon cikgu kelas dia bg tau mulai hari ini afiq danial dapat RMT..PK HEM bgtau semalam..tapi yg jadi masalah sekarang,dia tak tau sapa cikgu bertugas yg dia kena jumpa dan dia tanya dekat sudut mana dia kena tunggu...jadi saya nak minta tolong sangat dengan cikgu,nanti waktu rehat,boleh cikgu bawakan dia kat mana murid2 yg layak RMT kena berkumpul...untuk hari ni je cikgu..esok2..dia akan tau kat mana dia kena tunggu stiap kali rehat...cikgu dia cakap ok,nanti saya tengokkan dia...    tapi tak lama kemudian cikgu kelas dia mesej bgtau..afiq danial dah dapat RMT..cikgu bertugas hantar kat kelas...ada atas meja dia siap ada nama kat bekas makanan dia....   fuh!legaaaa...bukan apa risau dia termiss...tak makan pulak nanti kan...hehheehehe...alhamdulillah...


Alhamdulillah..terima kasih Ya Allah,semuanya berjalan lancar....amin

TEKNIK SUSUN JADUAL BUKU SEKOLAH...

salam semua...kali ni mama nak share sikit ilmu...tahun lepas jadual buku sekolah afiq danial mama la yg susunkan hari2...sebab dok manjakan sangat la kononnya...pada hal buang masa namanya...sbb setahun bazirkan masa benda yg patut diajar tapi tak diajar...bukan apa..sebab tak penah nak fikir bab jadual ni..amik remeh la katakan...so bila dah masuk tahun 2 ni..baru terasa yg afiq danial ni dah besar..perlu tau susun jadual sendiri...soooo otomatik dan dan otak mama ni bekerja cari idea...fuh!anjat gegal tau...tibe2 dapat ilham buat macam ni...so nak share la ngan kawan2 sealiran..tambahan pula anak2 pendengaran ni susah nk sebut nama subjek pembelajaran dengan nama penuh kan...tapi jgn risau..kita ikhtiar cari jalan nak bagi mereka boleh buat macam anak2 normal kita yg lain..kasi adil la..biar pun lambat..yg penting usaha...

kan dalam jadual kelas anak2,isnin sampai jumaat..setiap subjek pembelajaran ditulis dengan singkatan subjek kan...cth: BM-Bahasa Melayu...SC-sains..AGM-agama...dan sebagainya... so mama tuliskan singkatan subjek yg digunakan dalam jadual tu dekat setiap kulit buku teks afiq danial belah atas...so mula2 ajar la nak tengok macam mana jadual tu...pastikan mula2 kena ajar anak tau hari..tau hari sekolah dan tau hari cuti sekolah...kalau tau lagi senang la nak bagi dia faham..step by step la katakan...lepas tu,mula2 ajar..pastu suruh dia buat pula..kalau boleh buat maknanya anak faham..kalau tak boleh lagi,teruskan ajar..pastu esok cuba suruh dia buat sendiri..kita just pantau je..bila betol anak susun..puji la dia...anak akan lebih yakin dan semangat bila dia dipuji...alhamdulillah,sekarang ni afiq danial dah pandai susun jadual buku ari2...so kurang dah kije mama dia kan...afiq danial dah amik alih..mama dia kena cari kije lain pulak...hehehe... :) hepi i..thank you Allah S.W.T dengan izin MU,kejayaan yg luarannya nampak kecil tapi sangat besar dan bermakna buat mama dan afiq danial..syukur.

05 February 2014

APA????TAK NAK PERGI SEKOLAH????

assalamualaikum...
perghh!!! tajuk gempakkk gitu...hehehehe...tapi itu la hakikatnya yg terjadi pada afiq danial baru2 ni...untuk pengetahuan tahun ni 2014,umur fizikal afiq danial ialah 8 tahun iaitu darjah 2 kan..kan..kan...tapi umur pendengaran,pertuturan dan pemahaman dia tak sama ngan umur fizikal tau...umur pendengaran,tutur ngan pemahaman dia tahun 2014 ni ialah 4 tahun bulan tiga nanti tau..sebulan lagi..hehehehe...(berkira betol mama nie..) tak berkira pun tapi perjelaskan je...

kisahnya begini...tak sampai sebulan sessi persekolahan 2014 bermula,tup..tup..tup..afiq danial turun van sekolah depan umah terus salam dan peluk mama nangis2...huhu sedey nye anak mama nie...nape sayang???cop!!tunggu...kita masuk dalam rumah dulu ya...maghrib ni...syaitan banyak..nanti ter emo pulak mama mu ini...kikiki...so dah masuk dalam rumah,mama tanya lagi..kenapa afiq danial menangis?so afiq danial pun cakap cam ni...mama,danial tak nak pegi sekolah esok...nak cuti banyak..  mama pula cakap,emm kenapa afiq danial tak nak pegi sekolah?tak boleh macam tu...cakap kat mama..kenapa?...   so afiq danial jawab..tak nak pegi sekolah esok..danial takut..cikgu marah danial...mama,danial nk cuti banyakkk...
huhuhu...tak boleh sayang...cikgu marah kenapa?afiq danial main2 ya..tak dengar cakap cikgu ke?
 dia jawab...bukan mama,danial tak main pun..danial belaja buku pink..danial tak tau buat..danial buat salah,cikgu marah..danial takut..   emm,afiq danial cakap tak dengan cikgu..afiq danial tak tau buat?    dia jawab,tak..    haa..tak pe la,esok mama telefon cikgu ya..esok afiq danial cakap dgn cikgu..afiq danial tak tau buat...nanti cikgu ajar la..cikgu tak marah afiq danial pun..cikgu marah kawan2..   dia jawab,bukan mama..cikgu tak marah kawan pun..cikgu marah danial kuat2..cikgu cakap BUAT!!!! huhuhu....anak ku sayang..sabar ya..

siap mama beli buku aktiviti ni kat kedai luar..PUSTAKA RAKYAT,BANGI..sebab buku ni tak leh bawa balik rumah...siap tak siap buku kena hantar juga...so susah la nak pantau dan susah la nak ajar dia kat umah...

puas gak pujuk dia...alhamdulillah,esok tu dia nk pegi sekolah lepas mama puji2 dia..lega la hati bila mama berjaya pujuk hatinya...

tapi dalam hati mama sebenarnya tertanya2 gak...apa la yg cikgu dia marahkan sgt sampai anak mama ni takut nk pegi sekolah...bagi mama ini isu yg besar sbb anak tak nk pegi sekolah sbb seorang cikgu je...kecewa pun ada..tapi tu la..itu hanya dengar cerita satu pihak..nak2 pihak anak sendiri...mesti rase huhuhu faham2 je la kan...

2 kali dia tak nk pegi sekolah tau..kali ke 2,mama kalah..mama tak dpt pujuk hatinya..mama tak berjaya pujuk emosinya...kali ke 2 kesannya teruk sikit dari yg 1st...bukan senang nk pujuk hati dan emosi anak ni bila dah terganggu...kebetulan kali ke 2 tu dia tak nk pegi sekolah ari rabu...ari khamis tu sekolah dia cuti sampai ahad sbb raya cina..so,dia tak tau lagi khamis tu start cuti sekolah dia..saje je mama tanya..afiq danial esok hari apa?dia jawab..khamis mama...  betol,sekolahkan esok...pegi gosok gigi,solat,baca doa dan tido ya..  tau apa riaksi dia???  terus peluk mama sambil nk pujuk mama la tu..dia cakap cam ni..mama,danial nak cuti banyak2..danial nak ikut nenek balik rumah nenek atok..boleh mama...   mama cakap,TAK BOLEH!!  huhuhu...mata dia dah bertakung mutiara la... dia cuba pujuk lagi...mama,boleh la..danial nak ikut nenek atok boleh..!!along ikut boleh?danial nk ikut...  mama bulatkan mata pandang dia..terus dia pegi kat nenek tanya nenek...hahahaha...tau jawapan nenek apa??? (dia ingat dia berjaya la...)  nenek cakap,pegi tanya mama...:)   emm tak sampai hati pula mama tengok dia sedey...tapi,kalau betol2 sekolah...nampak sgt panjang akal dia kan??nak melarikan diri...bijak2...

mama pun malas nk cerita panjang2 sebab hal ni dah settle dah..

isnin baru ni 3/2/2014,kami pegi sekolah jumpa dengan penolong kanan dan cikgu BM..sempat jumpa cikgu BI...alhamdulillah semuanya dah selesai dengan cara baik...alang2 dah jumpa banyak yang kami bincangkan...pendek kata mama sangat berharap semuanya positif dan dipermudahkan untuk afiq danial...dan berharap tahun ni progress afiq danial lebih baik dari tahun lepas..insyaAllah..amin..

sudi2 la kiranya kalian titipkan doa buat wan muhammad afiq danial saya ni ya...terima kasih... :)